Typ VATA

Wskazówki żywieniowe:

W celu zachowania w równowadze doszy VATA zaleca się spożywanie pożywienia słodkiego, słonego, kwaśnego, ciepłego, ciężkiego i oleistego.

Pożywienie wyprowadzające doszę VATA z równowagi to ostre, cierpkie, gorzkie, suche i zimne.

  • Warzywa wskazane: buraki, marchewka, ogórki, okra, gotowana cebula, słodkie ziemniaki, rzodkiew, cukinia
  • Warzywa niewskazane: brokuły, kapusta, seler, surowa cebula, białe ziemniaki, pomidory
  • Owoce wskazane: banany, kokos, figi, winogrona, melony, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki
  • Owoce niewskazane: jabłka, arbuz, gruszki, granaty
  • Produkty mleczne: w niewielkiej ilości wskazane są wszystkie produkty mleczne
  • Zioła i przyprawy wskazane: anyżek, czarny pieprz, kardamon, nasiona selera, cynamon, goździki, kumin, czosnek, imbir, nasiona gorczycy, sól kamienna
  • Zioła i przyprawy niewskazane: kolendra (nasiona), kozieradka, kurkuma (małe ilości)
  • Rośliny strączkowe wskazane: fasola mung, czerwona soczewica, czarna soczewica, tofu
  • Rośliny strączkowe niewskazane: wszystkie inne
  • Zboża (ziarna) wskazane: ryż basmati, brązowy ryż, owies, pszenica
  • Zboża (ziarna) niewskazane: cieciorka, jęczmień, gryka, kukurydza, owies, żyto
  • Orzechy wskazane: migdały, nerkowce, orzeszki, orzechy włoskie
  • Oleje wskazane: wszystkie , szczególnie sezamowy
  • Napoje zalecane: ciepłe napoje, ciepłe mleko, soki owocowe i warzywne (bez lodu)
  • Herbaty ziołowe zalecane: większość herbat ziołowych, bazylia, rumianek, cynamon, goździk, koper włoski, imbir, lukrecja, mięta
  • Herbaty niezalecane: lucerna, pokrzywa