Typ PITTA

Wskazówki żywieniowe

W celu zachowanie w równowadze doszy PITTA zaleca się spożywanie pożywienia słodkiego, gorzkiego, cierpkiego, chłodnego, ciężkiego  i suchego.

Pożywienie wyprowadzające doszę PITTA z równowagi to ostre, gorące, słone, kwaśne, lekkie i oleiste.

  • Warzywa wskazane: szparagi, brokuły, kiełki brukselki, kapusta, ogórek, kalafior, seler, zielony groszek, zielone liściaste warzywa, sałata, grzyby, okra, groch, ziemniaki, kiełki, cukinia
  • Warzywa niewskazane: buraki, marchewka, chili, bakłażan, czosnek, cebula, rzodkiewka, szpinak, pomidory
  • Owoce wskazane: jabłko(słodkie), awokado, kokos, banany, figi, winogrona(słodkie), mango, melon, pomarańcze(słodkie), gruszki, brzoskwinie, ananasy(słodkie), śliwki (słodkie), granaty, rodzynki, truskawki (słodkie)
  • Owoce niewskazane: morele, jagody, banany, wiśnie, żurawiny, grapefruity, cytryny, papaja
  • Produkty mleczne: maślanka, masło (nie solone), twaróg, masło sklarowane, mleko
  • Zioła i przyprawy wskazane: tylko kolendra, kumin, koper włoski, kurkuma, czarny pieprz (mała ilość)
  • Rośliny strączkowe: większość jest dobra
  • Zboża wskazane: jęczmień, owies (gotowany), ryż (basmati), ryż biały, pszenica
  • Zboża niewskazane: gryka, kukurydza, proso, owies (suchy), ryż (brązowy), żyto
  • Orzechy wskazane: tylko kokosowe
  • Oleje wskazane: kokosowy, oliwa, słonecznikowy, sojowy
  • Oleje niewskazane: migdałowy, kukurydziany, sezamowy, olej z krokosza
  • Napoje zalecane: lucerna, rumianek, goździki, koper włoski, jaśmin, lukrecja, mięta, chłodne napoje, mleko, woda, soki owocowe i warzywne
  • Herbaty niezalecane:  herbata czarna, kawa