Typ KAPHA

Wskazówki żywieniowe

W celu zachowania w równowadze doszy KAPHA zaleca się spożywanie pożywienia lekkiego, ciepłego, przyprawionego, suchego, ostrego, gorzkiego i cierpkiego. Pożywienie wyprowadzające doszę KAPHA z równowagi  to słodkie, słone, ciężkie, kwaśne, tłuste.

  • Warzywa wskazane: szparagi, brokuły, buraki, kiełki brukselki, kapusta, marchewka, kalafior, seler, bakłażan, zielona fasolka, jarmuż, por, sałata, okra, cebula, pietruszka, groszek, papryka, szpinak
  • Warzywa niewskazane: awokado, grzyby, dynia, ziemniaki, cukinia
  • Owoce wskazane: jabłka, morele, wiśnie, maliny, grapefruit, gruszki, granaty
  • Owoce niewskazane: banany, kokosy, daktyle, figi, winogrona, cytryny, limonki, melony, pomarańcze, papaje, śliwki, truskawki, arbuz
  • Produkty mleczne: sklarowane masło, maślanka z przyprawami, mała ilość chudego mleka
  • Zioła i przyprawy wskazane: Większość ziół i przypraw, ograniczyć sól
  • Rośliny strączkowe wskazane: cieciorka, fasola mung (mała ilość), czerwona soczewica, gotowane tofu (mała ilość)
  • Rośliny strączkowe niewskazane: fasola nerkowa, soczewica, soja
  • Zboża wskazane: jęczmień, kukurydza, proso, ryż basmati (mała ilość), żyto
  • Zboża niewskazane: owies, ryż, pszenica
  • Orzechy: żadne niewskazane
  • Oleje wskazane: kukurydziany, słonecznikowy, z gorczycy (małe ilości)
  • Oleje niewskazane: migdałowy, awokado, kokosowy, oliwa, sezamowy
  • Herbaty ziołowe: większość herbat ziołowych jest dobra, zwłaszcza herbaty z przyprawami
  • Napoje zalecane: ciepłe napoje, soki owocowe i warzywne, kawa i herbata od czasu do czasu
  • Napoje niezalecane: żywokost, lukrecja, napoje gazowane, zimne lub z lodem i alkohol